Segítség a segítőknek – CallForHelp interjú

“A segítő szakmákban dolgozók sokszor elfelejtik, hogy néha nekik is szükségük van segítségre.” – Interjú

Több, kifejezetten egészségügyi dolgozók számára lelkisegélyt nyújtó kezdeményezés jelent meg a COVID-19 járvány kitörése óta. Az alábbi interjúban Székely Andrást, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány kuratóriumi tagját kérdeztük erről a speciális lehetőségről.

Székely András 3 évig volt a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke, kuratóriumi tagsága mellett jelenleg az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (EAAD) szervezet hazai képviselője.

Mióta nyújtotok külön segítséget az egészségügyi dolgozóknak? Hogyan merült fel, hogy külön megszólítsátok ezt a munkavállalói csoportot?

A járvány megjelenésekor, mikor már látszott, hogy az egészségügyi dolgozók megterhelése eddig nem látott mértékben nőni fog, úgy gondoltuk, mindenképpen szükségük lesz lelki támogatásra. Azt feltételeztük, hogy nagyobb mértékben, mint általában, mivel ez a rendkívüli állapot más jellegű veszélyeztetettséget is jelent majd a dolgozók számára. Buza Domonkos, kuratóriumi elnökkel úgy döntöttünk, hogy megszervezünk egy szakmai csapatot, amelyik kifejezetten az egészségügyi dolgozóknak, orvosoknak és szakdolgozóknak egyaránt, nyújtana lelki elsősegélyt. Erre a feladatra olyan segítőket – pszichiátereket, pszichológusokat, mentálhigiénés szakembereket – kerestünk, akik rendelkeznek kórházi tapasztalattal, tisztában vannak alapvető fogalmakkal, munkahelyi viszonyokkal.
Sajátos, hogy egy hivatáscsoportnak külön dedikálásra kerül a lelki elsősegélynyújtás, ugyanis maga az igény erre munkakörtől, szakmától független, hiszen a probléma belül van. Úgy gondoljuk azonban, hogy ebben a helyzetben segíthet az, hogy itt olyan szakemberekkel tudnak beszélni, akik jobban ismerik azokat a problémákat, amikkel az egészségügyben dolgozóknak meg kell küzdeniük…

teljes cikk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük