A testben és lélekben is egészséges férfiakért

November a férfi egészség hónapja, ezzel együtt 19-én emlékezünk meg a Férfiak Világnapjáról is. E két dátum célja felhívni a figyelmet a férfiak lelki és testi egészségének a fontosságára.

Persze, elsősorban nem magára az egészség fontosságára kell felhívni a figyelmet, az talán már magától értetődő, hanem arra, hogy az egészségért tenni is kell, és ebben a férfiak jelentősen elmaradnak a nőktől. Ez az egyik oka, hogy a férfiak várható élettartama mindenhol évekkel, Magyarországon mintegy hét évvel kevesebb. Probléma esetén később fordulnak orvoshoz, nehezebben mennek – vagy el sem mennek – szűrővizsgálatokra, és legfőképpen, nehezebben kérnek segítséget, amikor lelkileg kimerültnek, vagy akár betegnek érzik magukat.

Ennek egyik fő oka a károsan belénk rögzült minták, elvárások ereje. A társadalmunkat áthatják azok a hiedelmek, hogy a férfiak erősek, „kemények” és egy kis rosszkedv sem fogja őket ledönteni a lábukról. A férfi nem panaszkodik, nem fáj neki semmi, de ha mégis, akkor kibírja – de a lelke pedig annyira nem fáj, mintha már nem is lenne. Nem kér segítséget, nem mondja el, hogy nem bírja tovább. Egy férfi mindent kibír! – ezeket feltételezi a tévesen belénk rögzült minta. Inkább lemegy a kocsmába meginni pár sört, vagy a munkába menekül – és végül háromszor annyi férfi követ el öngyilkosságot, mint nő.

Most, a koronavírus-járvány után különösen fontos, hogy figyeljünk a férfiakra, mert az ő mentális egészségük a legtöbb esetben nem kap elég hangsúlyt. Ugyan a legtöbb kutatás alapján a nőket nagyobb százalékban érintik a mentális betegségek, a depresszió a férfiak között is nagyon gyakori. Ezért fontos, hogy küzdjünk a tabuk ellen.  Összességében a depresszió, a szorongás vagy bármilyen más mentális betegség a mindennapjaikat átitatva önmaguk és környezetük számára is nagy nehézségeket okoz. Ráadásul az öngyilkosságok hátterében 90 százalékban kezeletlen depresszió vagy más mentális probléma áll. Így számtalan család és barát veszíti el a fel nem ismert, kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt depresszió következtében a szeretteit.

Dwayne „The Rock” Johnson, a polinéz származású amerikai színész azt nyilatkozta a depressziójáról, amivel sikeresen – de segítséggel – küzdött meg: „Nem tudtam mi az. Csak az éreztem, hogy nagyon rosszul vagyok, hogy nem akarok csinálni semmit.”

Mert a depresszió hatékonyan kezelhető! Ha időben felismerik és a beteg megfelelő kezelést kap, az esetek 90 százalékában tünetmentessé és gyógyultá válik. A depresszió felismerésére, az érintettek korai segítséghez juttatására, a krízishelyzetben lévők támogatására kínál eszközt az EAAD (European Alliance Against Depression) négyszíntű társadalmi összefogásra épülő programja, amely egy friss nemzetközi áttekintő tanulmány alapján a legígéretesebb program az öngyilkosságok megelőzésére és a depresszió kezelésére. Az EAAD beavatkozási koncepciója két célt ötvöz: a depresszióban szenvedők jobb ellátását, valamint az öngyilkosságok és öngyilkossági kísérletek megelőzését. Az EAAD egyik eszköze a lakosság, a társadalom tájékoztatása, a figyelemfelhívás a törődés fontosságára – ahogy tesszük most is, a Férfi Egészség hónapjában.

„Ne feledjük, hogy a WHO szerint a depresszió jelenleg a második leggyakoribb, a munkaképességet tartósan rontó betegség! Ez nemcsak azt jelenti, hogy mindennapi életünk során biztosan találkozunk depressziós emberekkel (csak sokszor nem ismerjük fel), hanem mi és hozzátartozóink is beleeshetünk. És azt se felejtsük el, hogy tehetünk ellene: az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás biztosan csökkenti a depresszió kockázatát! Törekedjünk tehát megelőzni, de ha a tünetek megjelennek rajtunk vagy hozzátartozónkon, ne habozzunk szakmai segítséget keresni! A depresszió legyőzésével nemcsak a tünetektől szabadulunk meg, hanem számos olyan módszert is megtanulunk, amelyekkel képesek vagyunk saját magunk uralni hangulatunkat – ez pedig erősebbé is tesz minket.” – mondta el Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

De kiknek szól a felhívás, hogy törődjenek a férfiak lelki egészségével?

Elsősorban a közvetlen környezetnek, a családtagoknak. A férfiak többsége, ha mégis szóba hozza, hogy valami fáj és nincs jól, elsősorban a párjának, feleségének mondja el, vagy más közeli családtagnak. A közvetlen környezet felelőssége, hogy ne elnyomja, hanem meghallgassa, bátorítsa a segítségkérést, és felismerje, amikor már a probléma kezelése szakembert igényel.

Szól a tágabb környezetnek:a kollégáknak, barátoknak, akik nap mint nap látják, hallják egymást. A depresszió gyanúja a szorongás, szokatlan feszültség, hangulatváltozás. A mentális segítség szükségessége felismerhető, kis odafigyeléssel, , szükség esetén szakember ajánlásával segíthetjük a javulást.

A felhívás a társadalomnak is szól, hogy fogadjuk el, sőt beszéljünk arról, hogy a férfiak is szorulhatnak segítségre, és nem az az erős, aki egyedül hal bele, hanem aki mer segítséget kérni a túléléshez, a gyógyuláshoz.

És végül, természetesen szól a férfiaknak – legyenek bátrak, ismerjék fel és el, hogy néha segítséget kell kérniük. Hogy elhiggyék, a bátor ember a gyengeségét is meri beismerni. Ahogy a fentebb már idézett Dwayne Johnson megfogalmazta: „Ha ezen mész keresztül, ha szenvedsz és depressziósnak érzed magad, nem vagy egyedül és nem baj, ha segítséget kérsz. Segítséget kérni nem gyengeség. A segítségkérés valójában a mi szupererőnk.”

Törődjünk mi, férfiak is a testi és lelki egészségünkkel, hiszen nekünk is célunk a hosszú élet. Tegyük meg magunkért, a szeretteinkért, a környezetünkért!

Székely András,

a Végeken Egészséglélektani Alapítvány elnöke

Az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (EAAD, eaad.hu) hazai képviselője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük