Call for Help – Mentális segítség a frontvonalban küzdőknek

Call for Help – Mentális segítség a frontvonalban küzdőknek

Az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókra különösen nagy nyomás helyeződik ebben az időszakban. És nem csak fizikailag, hanem lelkileg is. A Call for help kezdeményezés keretében a szakemberek nekik kívánnak mentális támogatást nyújtani.

Mikor lesz vége? Van-e értelme annak, amit csinálok? Mi jöhet még? Csak néhány kérdés azok közül, amelyekkel a betegekkel és az állandó ápolással foglalkozó szakemberek a járvány kapcsán nap mint nap találkoznak. Az orvosok, ápolók, a szakszemélyzet, a szociális ellátórendszerben dolgozók egyébként is jelentős lelki megterhelés alatt élnek, de most még nehezebb helyzetbe kerülnek.

A munkájukhoz hozzátartozik, hogy kellő távolságot tartsanak a páciensektől, hiszen egyrészt objektív döntéseket kell hozniuk, másrészt az érzelmi bevonódás etikai kérdéseket is felvet. Mindazonáltal ők is emberek, emberi sorsok múlnak rajtuk, van saját lelkiviláguk, és emberségből is vizsgázniuk kell minden nap.

Székely András, a mentális segítségnyújtással foglalkozó Call for Help kezdeményezés elindítója arról beszélt az Újpest Médiának, hogy a védekezés és elhárítás frontvonalában lévő emberekről beszélünk, akiket ráadásul az egész társadalomra kiható megrázkódtatás ugyanúgy érint, mint báremlyikőnket. A szakember azt mondja, hogy a megterhelések lenyomata nem is feltétlenül a helyzet kezelése közben ütközik ki, hanem akár később, egyfajta poszttraumatikus tünetegyüttes formájában jelenhet meg. Hogy ezt elkerüljék, a mentális segítségnyújtást már most érdemes igénybe venniük.

teljes cikk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük